Yapı sistemlerinde, kullanıma amacına göre ve işlevine göre birçok yapı malzemesi kullanılmaktadır. Çelik çatı yapımı fonksiyonlarında kullanılan malzemelerden biri olan çelikler, gerek fonksiyonellik gerekse de yüksem dayanımlı kullanım alanı bulur.
Yapıların üst taraflarını kapatılmasında kullanılan çelik çatı sistemleri, yapıya diğer çatı türlerine göre daha az ağırlık vermekte ve çelik mekanik özellikleri bakımından çok fazla yük taşıma özelliğine sahiptir. Farklı tasarımlarla geniş alanların kapatılmasında en çok kullanılan çatı türüdür.
Çelik yapı sistemleri tasarlanırken, inşaat mühendisliği, makine mühendisliği, malzeme ve metalürji mühendisliklerinde kullanılan yazılımlar yardımıyla kullanım amacına göre teknik çizimler ve statik detaylarla üç boyutlu çizimlerle farklı tasarımlar yapılarak en yüksek verimlilik elde edilir.
Çelik Çatı Yapımı Avantajları Nelerdir?
Tüm yapı sistemlerinde yapıların hafif olması istenir. Çünkü deprem enerjisi, yapıların zati ağırlıkları tarafından deprem yüküne yani dinamik yüke çevrilir. Yapının zati ağırlığı arttıkça beraberinde oluşan deprem kuvveti de artmaktadır. Çelik çatının kullanıldığı alanlar, yapıların üst kısmının çelik çatı olarak tasarlanarak yapılması diğer çatı sistemlerine nazaran yapıya getireceği yük çok daha azdır. Hafif olmaları nedeniyle birçok avantajı beraberinde getirmektedir. Çelik çatı sistemlerinin genel olarak avantajları şunlardır:
- Diğer çatı sistemlerine kıyasla daha hafif olduklarında yapıya etki edecekleri yük daha azdır. Bu durum depreme karşı yapının mukavemetini artırır. Deprem yüklerinden daha az oranda etkilenir.
- Çelik çatı elemanları imalatları ve birleştirilmesi sırasında hata payı olmadığından konstrüksiyon olarak daha ideal tasarlanırlar. Montajlarının kolay olması nedeniyle zamandan ve işçilik giderlerinden tasarruf sağlar.
- Farklı konstrüksiyonlu sistemlerle rahatlıkla entegre edilebilirler.
- Kullanıldıktan sonra sökülüp başka yerde tekrar kullanılabilir. Bu işlemler nedeniyle yıllar geçse de mekanik özelliklerinde kayıp yaşanmadığından uzun yıllar kullanılabilmektir.
- Çeliğin geri dönüşümü mümkün olduğundan hammadde olarak tekrar kullanılma olanağı bulunur. Çevreye asla zararı yoktur.
- Çelik çatılarda zamana bağlı olarak ve dış hava koşulları etkisiyle korozyon (pas) olayı oluşabilmektedir. Ancak bu sorunda anti-korozif boyalar kullanılarak % 100 ortadan kaldırılmaktadır.
Depreme karşı mukavemeti yüksektir. Bilgisayar ortamında kullanılan programlarla çelik yapı sistemlerinin tüm detayları tasarlandığından, etkiyecek yüklerin statik yönünden hesabı yapılarak uygulamaya geçildiğinden hem estetik görünüm elde edilir hem de sıfır hata ile kurulurlar.
Çelik Çatıların Kullanım Alanları
Çelik çatı sistemi birçok özelliği nedeniyle birçok alanda yaygın olarak kullanılır. Binaların, apartmanların en üstüne, AVM’lerin dış platformlarında, üst katların restoran ya da eğlence olarak dizayn edilmesi durumunda bu alanların kapatılmasında, otogarların üst kısmında çelik kafes sistem şeklinde dizayn edilerek kullanılmaktadır. Bu alanlardan başka fabrikaların üst kısımlarının kapatılmasında, prefabrik yapı sistemleri ile birlikte kullanılırlar, binaların markiz denilen (saçak) kısımlarında olmak üzere daha birçok alanda geniş kullanım imkânı bulunmaktadır.
Çelik Çatı Tasarımında Nelere Dikkat Edilmelidir?
Tasarım yapılırken inşaat mühendisliğinde kullanılan programlar yardımıyla çelik çatı detaylarını belirten teknik çizimler ve çelik statik projeler hazırlanmalı ve gerekli hesaplamalar yapılmalıdır. Proje esas alınarak çelik çatı uygulaması yapılacak alanın boyutlarına göre çelik çatı elemanları hazırlanmalıdır.
Çelik çatı elemanları inşaat alanına getirilir ve burada yükü taşıyacak kolon görevi görecek yükü taşıyacak çelik ayaklar uygun bir şekilde bağlantıları ve montajları yapılır. Uygun payandalarla bu elemanlar desteklenmelidir. İşçilik sırasında uygun bir şekilde montajları yapılır. Çatı iskeleti hazırlanır.
Snk yapı çözümleri olarak biz çelik çatı üzerinde kullanılacak örtü malzemesi, yalıtım malzemesinin yüklerini taşıyacak şekilde tasarımda belirtildiği şekilde çelik makaslar ve yardımcı destek elemanları kullanılarak bu malzemelerin ağırlıklarından kaynaklı yükleri üniform bir şekilde dağıtılması sağlanmalıdır biz böyle yapıyoruz. Firmamızdan, çelik çatı inşa edilmesi konusunda profesyonel destek alabilirsiniz.