Bakır, insanlık tarihi kadar eski kullanımı bulunan madenlerden bir tanesidir. Tarih boyunca bakır, pek çok alanda kullanılmaya devam etmiştir. Bakır madeni, özellik bakımından bu niteliklere sahiptir.
- Yüksek ısı iletkenliği bulunmaktadır.
- Yüksek elektrik iletkenliği bulunmaktadır.
- Atmosfer ve hava şartlarına dayanıklı bir yapısı vardır.
Bu nedenlerden dolayı bakır, günümüzde de elektrik-elektronik sektöründen, inşaat sektörüne kadar çoğu yerde tercih edilmektedir. Bakırın uygulanmakta olduğu bir nokta da çatı kaplaması olmaktadır. Bakır çatı kaplaması, bakırın dayanıklı yapısı nedeniyle sık sık tercih edilmektedir.
Binalarda açık bulunan çatılar, başta daha yoğun bir ısı ve enerji kaybına neden olmaktadır. Bunun haricinde bu tür çatıya sahip binalarda su sızıntıları görülmektedir. Bu durum, nem ve rutubet gibi olumsuz durumlara, dolayısıyla binanın daha çabuk çürümesine yol açmaktadır. Bu gibi durumların önlenmesi için, bina sahipleri sıklıkla çatı kaplaması yaptırmak istemektedir. Çatı kaplama arasında önemli olan, kullanılan kaplama malzemesinin özellikleridir. Nitekim çatı bu özellikler çapında dayanıklılık kazanmaktadır. Burada bakır, en çok kullanılan malzemeler arasındadır. Bu şekilde bakır çatı kaplaması bu özelliklere sahip olmaktadır.
https://image.freepik.com/free-photo/industry-business-production-heavy-metallurgical-industrial-products_92790-68.jpg
Bakır Çatı Kaplaması Faydaları
- Bu çatı kaplaması, diğer çatı kaplamalarına göre daha dayanıklı bir yapıya sahip olmasıyla bilinmektedir.
- Bakır çatı uygulaması, diğer çatılara göre sık ve düzenli bir şekilde bakım gerektirmemektedir.
- Bakır, yapısı gereği farklı ısı derecelerinde kolayca işlenebilmektedir. Böylece soğuk havalara karşı da dirençli bir yapıya sahip olmaktadır.
- Doğal bir maden olduğu için, rahat ve kolay bir şekilde geri dönüştürülüp, tekrar kullanılabilmektedir.
- Bakır, çatı kaplamasında özgün ve estetik bir görünüm sunmaktadır.
- Diğer çatı kaplamalarına göre daha uzun süre dayanmaktadır.
Bakır çatı kaplaması seçeneğinde kullanılacak bakır levhalar, tamamen müşterinin isteğine göre seçilmektedir. Bu çerçevede yerli bakırlar kullanıldığı gibi; istek dâhilinde ithal levha da tercih edilmektedir. Kullanılacak levha seçildikten sonra, çıtalama yöntemi ile bakır levhalar farklı ölçülerde kesilerek, bükülmektedir. Bundan sonra levhalar, çıtalardan yardım alınarak sabitlenmektedir. Bu konuda diğer uygulama da kenetlemedir. Bunda bakır levhalar, hem birbirlerine, hem de çatı döşemesine tutturulmaktadır.