Şıngıl çatı, dünya üzerinde oldukça fazla tercih edilmekte olan çatı kaplama seçenekleri arasındadır. Bu tür, özellikle Amerika Birleşik Devletlerinde sık bir kullanım görmektedir. Şıngıl çatı kaplama, ayrı ayrı unsurların, birbirleri üzerine oturtulmalarıyla oluşturulmaktadır. Bu çatı kaplama, dış etmenlere karşı üstün koruma sağlamaktadır. Bu kaplamanın özellikleri ise şu şekilde karşımıza çıkmaktadır.
Şıngıl Çat Özellikleri
- Şıngıl çatı kaplama, diğer çatı kaplama türlerine göre daha hafif bir yapıya sahiptir. Böylece çatı ve bina üzerinde ek bir yük meydana getirmemektedir.
- Şıngıl çatı, en kısa sürede kurulabilen pratik bir yapıya sahiptir.
- Doğası gereği Şıngıl kaplama, su izolasyonunu en iyi şekilde sağlamaktadır. Böylece bina, su geçirmez bir özellik almaktadır. Bu da binaların nem ve rutubet sorununa, en iyi çözümü getirmekte, binanın da ömrünü uzatmaktadır.
- Esnek karaktere sahip olan kaplama, uygulama alanı bakımından her binaya yapılabilmektedir.
- Görüntü bakımından estetik bir duruşu vardır.
- Düşük sıcaklarda da olsa çatlama, kırılma göstermez.
- Karlı kış günlerinde, karların toplu halde kaymasına engel olur.
- Çok fazla renk ve şekil seçeneği mevcuttur.
- Yıldırım çekmeyen, kıvılcım oluşturmayan, statik elektrik barındırmayan ve mıknatıs etkisi söz konusu olmayan güvenli bir sistemdir.
- Her türlü hava koşulu, rüzgâr, kimyasal aside karşı dirençli bir yapıya sahiptir.
Bu etkili özellikleri ve tasarımın tamamen müşteriye bağlı olması, ülkemizde Şıngıl çatı kaplama seçeneğinin her geçen gün artarak devam etmesine neden olmaktadır. Bu çerçevede bir binaya Şıngıl döşeme yapılmadan önce, ilk olarak, tercihe göre metal ve ahşap kullanılarak bir iskelet meydana getirilmektedir. Burada en önemli olan husus, söz konusu iskeletin, çatı tamir ve bakım işleri için üzerine çıkan insanı taşıyabilecek sağlamlık ve dayanıklılıkta olmasıdır. İskelet tamamlandıktan sonra, şıngıllar, iki farklı şekilde döşenmektedir. Bunlardan bir tanesi, şıngıl çivisi kullanarak, yerlerine çakılmasıdır. Diğer seçenek ise pürmüz kullanılarak ısıtılması, ardından döşeme işinin gerçekleştirilmesidir. Şıngılların uç kısımlarında da, sabitlemeyi sağlamak için bitüm mastik tercih edilmektedir. Böylece şıngıllar, yağmur ve fırtına gibi durumlarda da sessiz bir yapıya sahip olmaktadır.