Membran
Yapılarda beklenilen en önemli özellikler; estetik bir görünüme sahip olması, ihtiyaçlara cevap verecek nitelikte olması, kullanım amacına uygun inşa edilmesi, olumsuz hava koşullarına ve depreme karşı mukavemetli olması, ses-su-ısı-yangın yalıtımlarının en iyi şekilde sağlanması olarak sıralanabilir.
Bu özellikler içerisinde yalıtım unsuruna dikkat edilmeden yapının inşa edilmesi doğrudan diğer özelliklerin gerçekleşmesini engelleyecektir. Bu bakımdan yapı inşaatında en temel unsurlar arasında yalıtımın sağlanmasının önemi büyüktür. Yapılarda temellerin bohça şeklinde sarılmasında, temel inşaatında donatı bağlanmadan önce tesviye betonunun üzerine uygulanan su ve ısı yalıtımı özelliği olan rulo şeklinde kullanılan elastik özellikli yalıtım malzemesi membrandır.
Membran, inşaat sektöründe en çok kullanılan yapı yalıtım malzemesi olup, polimer esaslı petrol ürünlerinin türevlerinden elde edilmiş, asla su geçirmeyen, deforme olmayan mükemmel bir yalıtım malzemesidir. Tüm yapı inşaatlarında kullanılmakla beraber yapının fonksiyonelliğini yerine getirmesinde en temel görevi üstlenir.
Yalıtım ile Dayanım Arasındaki İlişki ve Membranın Önemi
İnşaat sektöründe tüm yapı sistemlerinde beklenilen özelliklerden birisi dayanımdır. Dayanımın sağlanmasında birçok faktör bulunur. Yapının projesinin hazırlanması, aplikasyon işlemleri statik proje ve yapıya etki edecek yüke göre yapı elemanların boyutlandırılması, zeminsel özellikleri temel türü, konstriktüf detaylar, işçilik kalitesi yapı malzemelerin kalitesi, uygulanan yöntem ve teknikler gibi daha birçok detay doğrudan dayanımla ilişkilidir.
Tüm bu özellikler sağlansa dahi yalıtım uygulamalar yetersiz yapıldığında tüm çabalar boşa çıkacaktır. Çünkü yapılan araştırmalar göstermiştir ki yalıtımı olmayan yapı sistemlerinde donatıların 10 yıl içerisinde korozyon (pas) etkisiyle mukavemetini kaybettiği ortaya konmuştur.
Yalıtımı olmayan binalar; zemin temas edecek çevre suları, yağmur suları ve yeraltı su seviyesinin yükselmesiyle birlikte bu suların temele etkimesi ve sular içerisinde kimyasal bileşiklerinde yapı temelini çözmesi gibi durumlarda bu yapıların kısa sürede dayanımları düşecek ve deprem açısından riskli duruma geleceklerdir. Tüm bu sorunların engellenmesinde mükemmel yalıtım görevi görerek su geçirmeyen aynı zamanda ısı yalıtımını da sağlayan membran denilen yapı malzemesinin önemi çok büyüktür. Uygulamalarda yalıtım denilince ilk akla gelen işlem membran uygulamasıdır.
Membran Çeşitleri
İnşaat sektöründe en yaygın olarak kullanılan malzemelerden olan membran, çeşit olarak 2 sınıftır. Bunlar;
- Camtülü esaslı-taşıyıcılı membranlar
- Polyester keçe kullanılan membranlar olmak üzere 2 sınıftır.
Taşıyıcı özelliğine membranların fiziksel ve mekanik özellikleri değişmektedir. Bu özellikler; ısı iletkenlik katsayısı, bitüm kırılma noktası, ebatlar (en-boy-kalınlık), ağırlık, birim uzama katsayıları, çekme kuvvetine karşı dayanım değerleri, basınç mukavemeti, elastiklik değerleri (elastisite modülü) vb. olarak ifade edilebilir. Membranın diğer bir özelliği ise ISO standartlarına göre üretilmeleridir. Kullanım yerine göre farklı özelliklerde membran (yapay, sentetik, hücre membran gibi) üretilmiştir. Örneğin; arduazlı membranlar dış yüzeylerde kullanılmak üzere üretilen ve üzerinde granür, doğal taş gibi renkli mineraller bulunan bir membran türüdür.
Membran Nerelerde Uygulanır?
İnşaat sektöründe olmazsa olmaz denilen ve su yalıtımında geniş yüzeyli alanlarda kullanılan, fiyat açısından gayet uygun olan ama işlev olarak çok önemli görevlerin yerine getirilmesini sağlayan membran uygulamaları, birçok yerde uygulanabilmektedir. Bunlar; temellerin tesviye betonunun hemen üzerine, temelin bohça gibi sarılmasında, zemin içerisinde kalacak yapı duvarlarının dış yüzeylerinin tamamında, dış duvarlarda, havuzlarda, ıslak mekânlarda, çatı kaplamalarının altında, çatı içerisinde, teraslarda, çatısı olmayan bina en üst kısmında ve daha birçok yapı inşaatında kullanılırlar.
Membran Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
Membran alırken dikkat edilen konular şunlardır:
- Membran taşıyıcısı camtülü ya da polyester olduğuna dikkat edilmelidir. Kullanılacağı yere göre seçim yapılmalıdır.
- Ebatları (en-boy-kalınlık)
- Yapının bulunduğu bölgenin iklim koşulları göz önünde bulundurularak membran alınmalıdır.
- Soğuğa karşı bükülme durumu sıcaklık genleşme katsayısı değeri, bitüm kırılma sıcaklığı değeri gibi özellikler sıcak-soğuk havalara göre seçimi belirler.
- Yapışma kabiliyeti, yırtılma direnci, çekme mukavemeti, kopma mukavemeti gibi özelliklere bakılmalıdır.
- Standart ve şartnameler uygunluğu kontrol edilmelidir.
Firmamız, inşaat sektöründe kullanılan kaliteli ve en uygun fiyatlarda birçok membran çeşidini bir arada bulabilir ve temin edebilirsiniz.