Bir çeşit yapı tekniğidir. Yüksek katlı binaların ve gökdelenlerin yapımını mümkün kılan bir tekniktir. Binanın iskeleti tamamen çelikten oluşur. Bu durum binanın dayanıklılığının artmasını sağlar. Bununla beraber binada taşıyıcı görev üstlenen tüm yapılar çeliktir. Çelik yapan binada çerçeve görevi Çelik konstrüksiyon yük hesabı ile oluşturulan iskelet betondan destek alınarak yerleştirilir.
Deprem riski olan bölgelerde özellikle tercih edilmektedir. İki çeşit çelik konstrüksiyon yöntemi vardır. Bunlar hafif çelik konstrüksiyon ve ağır çelik konstrüksiyondur. Hafif çelik depo gibi yapılarda kullanılmaktadır. Ağır çelik ise fabrika binaları ve yüksek katlı binalarda kullanılır.
İnşaat yapılacak evin şeklinde hazırlanarak ev oluşturacak şekilde dikilir. Bu durumda İnşaat süreci hızlanır ve yapı sağlamlaştırılır.
Çelik Konstrüksiyonun Avantajları Nelerdir?
Binalarda çelik konstrüksiyon kullanılması ile bazı avantajlı durumlar ortaya çıkmaktadır. Bunlardan biri ise depreme dayanıklıdır. Bunun sebebi yapıda kullanılan malzemenin sağlam, esnek, homojen ve hafif olmasıdır.
Hafif olması: Bir yapının hafif olması yapının temel fizik prensiplerine göre depremden daha az etkilenmesini sağlamaktadır. Bu sebeple deprem kuşağındaki bölgeler tarafından özellikle tercih edilmektedir.
Homojen olması: Beton içeriğinde birçok farklı madde bulundurur. Ancak çelik konstrüksiyonun içinde sadece çelik bulunmaktadır. Bu sebeple çelik konstrüksiyon betondan daha homojen bir yapıdadır. Homojen yapıların en önemli özelliği direnç gösterebilmelidir. Yani deprem gibi bir oluşum halinde bina direnç gösterecek ve olduğu şekli korumak isteyecektir.
Esnektir: Hafiflik ve homojenlik sayesinde yapı esneklik özelliği de kazanmaktadır. Beton yapıdaki bir binaya göre daha esnek bir yapıdadır.
Bu özelliklerle beraber binalar hazır bir iskelet oluşturularak yapıldığı için yapım aşaması kısadır. Binanın yapımının hızlanması izle ayrıca zaman tasarrufu sağlamaktadır.
Yük Hesabı Nasıl Yapılır?
Toplam çelik konstrüksiyon yük hesabı yapılmasına aşık hesabı denmektedir. Aşık hesabı yapılırken kaplama sacı, kar yükü ve aşık öz ağırlığı kilogram/metrekare cinsinden hesaplanmalıdır.
Çelik konstrüksiyon yük hesabı yapılmasının en önemli nedeni kolonlar arasında yük dağılımı yapmaktır. Bunlarla beraber gergi çubuğu hesabı yapılmalıdır. Ve gergi çubuğunun çapı belirlenir. Bunlarla beraber bir gerilme ve sehim kontrolleri de yapılmalıdır.