Çelik Konstrüksiyon uygulayan yapılar, bir yapının dayanıklı kısmını oluşturan öğeler kümesidir. Bir çelik yapı sistemi, bileşenleri çoğunlukla çelik kolon ve kirişlerden oluşan herhangi bir yapının bir çerçevesine veya iskeletine dayanır, bu elemanlar bir binanın zeminini, tavanını ve duvarlarını desteklememize yardımcı olur.
Firmamız çelik konstrüksiyon proje işlemleri için deneyimli personele sahiptir. Çelik bir alaşımdır, yani karbon yüzdesi %2’den az olması gereken demir (Fe) ve karbon (C) karışımıdır, çelik krom (Cr), manganez (Mn) gibi diğer elementlerle alaşımlanabilir. Nikel (Ni) diğer özellikleri elde etmek için kullanılır, ancak bu çelikler alaşımlı çelikler olarak da bilinir.
Çeliğin verimliliği, sıkıştırma, çekme veya diğer bazı talebe karşı yeterli formda parçalar ile kesitler üretmeye dayanır, ayrıca kontrollü normlar ve standartlar arasında çelik üretimine izin verilmez. Şirketimiz tarafından çelik imalatı gerçekleştirilir.
Yukarıda bahsedildiği gibi yapı çelikleri, çeliklerin karşılaması gereken özellikleri düzenleyen normlar ve standartlar altında üretilir, standartlardan biri, çelikleri aşağıdaki sınıflandırmalara ayıran Amerikan Test ve Malzemeler Derneği’nin (ASTM) uluslararası standardıdır:
Karbon Çelikleri
Karbon çelikleri: A36, A53, A500, A501 ve A529
Yüksek mukavemetli, düşük alaşımlı çelikler: A572, A618, A913, A992
Düşük alaşımlı, yüksek mukavemetli ve korozyona dayanıklı çelikler: A242, A588 ve A847
A572 ve A992 gibi binaların tasarım ihtiyaçlarını karşılayan düşük alaşımlı, yüksek mukavemetli çeliklerin kullanımı inşaatta çok yaygındır, örneğin; yapı deprem bölgesinde ise yerleştirilecek çelik bazı özelliklere sahip olmalıdır. Firmamız çelik yapıların montaj işlemi konusunda uzmanlara sahiptir. Yapının süneklik, rijitlik, kaynaklanabilirlik ve enerji emme kapasitesi (tokluk) ile güvenliğini unutmamalıyız, yapı çeliği etkileyecek yatay ve dikey yüklere dayanabilmelidir.
A992 çeliği ayrıca 65 ksi (4.600 kg / cm2) akma dayanımı için bir üst sınır sunar. Çelik, 1997’den beri üretilir ve o zamandan beri A572 G50 geliştirilmiş çelik olarak biliniyor.
Piyasada bulunan bazı çelik türlerinin uygulamaları veya kullanımları aşağıda gösterilmiştir.
ASTM A36; bağlantı plakaları, ankrajlar ve düz yuvarlak çubuk profiller, üst ve alt akor kafes, kirişler, tavan braketi, 1″kalınlığa sahip plakalar, kanallar, zırh telleri, dik ve köşegen yerler.
ASTM A 572 G 50; 4″e kadar olan çanaklar, IR tipi uzun kirişler, IR tipi ikincil kirişler, IR tipi profil sütunları, asma katlar.
ASTM A 588; sürgülü çelik, açık manzara platformları.
ASTM A 709; köprüler, telekomünikasyon kuleleri.
ASTM A 992-50; kirişler, sütunlar, asma katlar, rüzgâr direkleri, kiriş şeridi.
Ayrıca çelik yapıların tasarım ve yapımına ilişkin standartların gözden geçirilmesinden ve üreticileri birbirine yakınlaştırmaktan sorumlu olan Çelik Yapı Enstitüsünün bilinen bir kurum olduğunu da belirtmek gerekir. Bu kapsamda; statik hesap işlemlerinde uzman kişilere sahibiz. Yapısal çelikler, üreticiler, montaj ve denetime adanmış şirketler, profesörler ve araştırmacılar, tüm bu aktörler çelik konstrüksiyonla ilgili bilgileri güncellemek ve yayınlamaktan sorumludur.
Çeliğin Mekanik Özellikleri
Yapısal tasarım için bilinmesi gereken özelliklerden bazıları şunlardır:
- Plastisite; çeliklerin strese maruz kaldıktan sonra toparlanabilme özelliğidir.
- Kırılganlık; çeliklerin strese maruz kaldıktan sonra kırılma kolaylığı olarak anlaşılır.
- Dövülebilirlik; çeliğin kırılmadan haddelenmesi veya deforme olması gereken özelliktir.
- Sertlik; malzemenin deforme olmaya çalışırken gösterdiği dirençtir.
- Direnç; bir malzeme tarafından kırılmadan önce emilen enerjinin bir ölçüsüdür.
Çelik Konstrüksiyon Yapıların Avantajları
Yapısal bir sistem olarak çeliğin birtakım avantajları aşağıda listelenmiştir:
- Hızlı montaj; yapılar atölyede hazırlanabilir ve sahada basitçe cıvatalanabilir veya kaynak yapılabilir.
- Yapılar hafif olduğu için taşınması da kolaydır. Diğer bir avantajı ise mimari tasarımda, geniş açıklıklarda, hareketli kirişlerde, kavisli duvarlarda ve diğer asimetrik tasarımlarda daha fazla mukavemete sahip olmasıdır. Bu bağlamda; statik hesap raporu çıkarma konusunda şirket personellerimiz uzmandır.
- Sürdürülebilirlik ve %100 geri dönüştürülebilir olması da diğer bir avantajdır, çelik seçilirken üretimi kontrollü, atmosferi kirletmeyen ve su tüketimi %41 olan dönüştürülebilir malzemeler seçilir.