Çatılar yapıların en önemli parçalarından bir tanesidir. Çatılar sıcak ve soğuk havalarda yapıları olumsuz hava koşullarına karşı korumakla kalmaz aynı zamanda çatalar da uygun bir yaşama alanının oluşturulmasına da yardımcı olur. Ancak bunun için uygun bir projenin oluşturulması ve bu projenin kaliteli malzemeler ile doğru bir şekilde uygulanması gerekiyor. Bu sayede istenilen çatı sistemleri kurulacak ve uzun yıllar sorunsuz bir şekilde kullanılabilecektir.
Çatı Kaplamada Yük Hesabı
Çatılar yapıların en üst bölümünü oluşturduğu için sadece ağırlıktan kaynaklanan yüklere değil aynı zamanda çevre etkilerinden kaynaklanan yüklere de maruz kalırlar. Bu nedenle bir çatı projesi oluşturulurken birçok yok dikkate alınarak hesaplamalar yapılır ve bu hesaplara göre çatı iskelet sistemleri oluşturulur. Peki, çatıların maruz kaldığı bu yükler nelerdir?
Hareketsiz yükler; Bu yükler çatı yapımında kullanılan malzemeler olarak tanımlanabilir. Çatı iskelet sistemleri, kaplama malzemeleri, kullanılan ısı yalıtım malzemeleri gibi çatı sistemini oluşturan malzemeler hareketsiz yükler olarak tanımlanır.
Hareketli yükler; Hareketli yükler çatıya sonradan gelmesi muhtemel olan yüklerdir. Yağmur suları, kar birikintilerinin oluşturduğu ağırlıklar, rüzgar basıncı ile meydana gelen ağırlıklar, çatı üzerine çıkması muhtemel olan kişilerin ağırlıkları hareketli yükleri oluşturur. Hesaplamalarda tüm bu ağırlıklar için ortalama bir değer belirlenir.
Çatı projeleri oluşturulmadan önce kullanılacak olan malzemelerin ağırlıkları belirlenerek toplam hareketsiz yük ağırlığı belirlenir. Daha sonrasında çatının eğitimine göre yağacak kardan kaynaklı ağırlıklar, rüzgardan kaynaklı ağırlıklar ve diğer yük ağırlıkları belirlenerek hareketli yük ağırlığı belirlenir. Hareketli ve hareketsiz yükler belirlendikten sonra tüm ağırlık bulunur ve bu ağırlığı kaldırabilecek en uygun iskelet sistemi oluşturulur.
Projenin Çizilmesi
Her çatı için farklı bir proje oluşturulması gerekir. Çünkü her çatı aynı yüke maruz kalmaz. Ayrıca çatıya gelecek yük belirlendikten sonra oluşturulacak olan iskelet sisteminin belirlenen yükten daha fazlasını taşıyacak şekilde tasarlanması gerekiyor. Bu sayede ileride oluşabilecek ekstra yüklere karşı çatı daha dayanıklı olacaktır. Özellikle projeyi çizecek olan ekipler bunlara dikkat ederek çatı iskeletlerini daha dayanaklı biçimde tasarlamayı amaçlarlar. Bu da çatıların uzun yıllar görevlerini yerine getirmesini sağlar.