Kenetli Metal Çatı Kaplama Yapılması
İklimsel şartlara bağlı olarak her türlü binaların çatı sistemlerinde farklı malzemeler kullanılıyor. İnşaat sektörünün son yıllarda tercihi metal çatı kaplama sistemleri oluyor. Birçok metal uygulama avantajı sunan kenetli metal çatı kaplama binalara modern çizgilere sahip, uzun ömürlü bir çatı sistemi sunuyor.
Kenet Çatı Nedir?
Farklı özelliklerde metaller kullanılarak eğimli bütün çatılarda kullanılabilen metal çatı kaplama sistemidir. Çatılarda kullanılacak kenetli metal levhalar, 25 mm had ve yüksekliğe sahip, 400-500 mm genişliğinde kesilir. Kullanılan kenetli metal levhaların kalınlıkları 0,50 – 0,80 mm arasındadır.
Çatılarda kullanılan kenetli metal malzemeler; titanyum çinko, alüminyum, sac ve bakırdır. Çatı eğimi, formu ve levha uzunluklarına göre farklı sistemler kullanılıyor. Genellikle klasik kenetli metal ve çift kenet sistem olarak uygulanıyor. Her iki sistemde de uzun çatı levhaları tek parça olarak montaj edilebiliyor.
Kenetli Metal Kullanım Alanları
Karasal ve soğuk iklimin yoğun yaşandığı bölgelerde uygulama avantajı sunması nedeniyle kenetli metal çatı kaplama sistemleri tercih edilmeye başlandı.
-En az %5 düşük eğimli çatılarda,
-Dairesel ve tonoz kesitli çatılarda,
-Tüm konut, sosyal tesisler ve sanayi tesislerinde metal çatı kaplama sistemleri uygulanıyor.
Metal Çatı Kaplama Sistemi Uygulanması
Çatının özelliğine ve uygulama tercihine bağlı olarak kenetli metal tercihi yapılıyor. Uzun kenetli metal levhalar haricinde ufak kare plakalardan oluşan metal shingle, geçmeli düz levha ve basamaklı step sistemleri de metal çatı kaplama uygulamalarında kullanılıyor.
Çatıya yerleştirilen metal çatı kaplama levhaları, sabit ve hareketli gizli paslanmaz klipslerle çatı altyapısına tutturulur. Klipsler kullanıldığı için çatıda herhangi bir delme işlemi uygulanmaz. Kenarlar, kenet robotu veya el aletiyle kenetlenip, montajı yapılır. Böylece mükemmel su sızdırmazlık sağlanır.
Metal Çatı Kaplama Sistemi Avantajları
bu çatı kaplama sisteminin en büyük avantajı geleneksel ve modern bütün yapılara uygulanabilmesidir. Modern ve şık bir tarz sergilemesinin yanında uzun ömürlü olması öncelikle tercih sebebidir. Genel olarak sunduğu avantajlar şunlardır;
1-Yağmur, güneş ve rüzgâr gibi dış etkenlere karşı binayı en iyi şekilde korur.
2- Yazın serin, kışın sıcak tutarak enerji verimliliği sağlar.
3-Hafif özelliği sayesinde gereksiz yük bindirmez.